Funicularul a fost realizat printr-o colaborare care a adunat expertiză din toată țara:
Proiectare: IPROMET (Institutul de proiectări de uzine și instalații metalurgice București) și ISPF București (Institutul de studii și proiectări forestiere București)
Execuție: Uzina Metalurgică Bocșa în colaborare cu Uzina de Construcții de Mașini Reșița, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Cablul Românesc Ploiești
Montaj: Întreprinderea de construcții și montaje metalurgice din Reșița.
Proiectul s-a realizat între anii 1962-1963 și era alcătuit dintr-un număr impresionant de 11 volume, cu desene de precizie care ajungeau chiar la o scară 2:1 față de mărimea piesei. Dosarul tehnic arată iscusința specialiștilor din institutele de proiectare ale vremii, care proiectau sisteme extrem de complexe precum funicularul, fără calculator sau softuri.
În execuția funicularului s-a consumat un total de 1099 tone de oțel, iar un singur metru lățime din pod conținea 2200kg de oțel.
Extrase din arhiva dosarelelor de proiectare ale funicularului. Planșa 2: harta de amplasare a podului cu tabelul exproprierilor necesare pentru a amplasa pilele de susținere; Planșa 1: planul fundațiilor | Sursă: Primăria Municipiului Reșița
În fața șantierului în perioada asamblării podului de funicular | Sursă: Muzeul Cineastului Amator
Podul funicularului a fost montat în doar 2 luni, între iunie și august 1964.
Montajul s-a realizat prin lansarea grinziiI cheson: s-a optat pentru deplasarea tronsoanelor care alcătuiesc grinda cheson, în lungul traversărIi, pe măsură ce se realizează întregirea grinziiI prin adăugarea de noi tronsoane. La ⅓ din deschidere s-a ridicat un eșafodaj înalt la 30m, lung de 65m și lat de 6m, în axul longitudinal al podului.
De asemenea s-au realizat platforme de lansare la mijlocul deschiderilor dintre pile. Amplasarea acestor platforme a constuit o problemă, întrucât dedesubt existau gospodării locuite sau străzi ce erau circulate. Lansarea era în permanență urmărită cu mijloace topometrice, dintr-o stație amplasată în axa podului.
Cadru cu funicularul, din față Casei de Cultură, la 60 de ani depărtare: 1964 - 2024 | Surse foto: Ioan Mato, Arhiva Muzeului Cineastului Amator (sus) și Marius Vasile (jos)
Extinderea treptată a podului pe piloni | Foto: Ioan Mato, Arhiva Muzeului Cineastului Amator
Muncitori în timpul montajului | Foto: Ioan Mato, Arhiva Muzeului Cineastului Amator