Nu doar angajații se plimbau pe ruta funicularului. Fiind cea mai directă conexiune între cele două dealuri centrale ale Reșiței- Dealu Crucii și Dealu Golului- era foarte tentant și pentru localnici să folosească funicularul pentru a se deplasa. Muncitorii se mai urcau în vagoneții debarasați ca să ajungă la carieră, iar alți curajoși circulau pe chesonul lat de metal care traversa centrul. Dar aproape nimeni nu avea curajul să se ducă pe plasă, unde ar fi trebuit să se ferească de vagoneți din două sensuri- perspectiva asta era rezervată angajaților funicularului.
Plasa pe care odinioară mergeau angajații și unde încă mai intră pe furiș tinerii | Sursă foto: Marius Vasile
Tipul ăsta de provocări făceau parte din jocurile copiilor,
dar au condus inclusiv la accidente fatale. Vedem cum industria făcea
parte din viața cotidiană a reșițenilor iar funicularului i se atribuia
un rol de liant nu doar între punctele de extracție și procesare are
materialelor necesare siderurgiei, ci și pentru oamenii care se
încumetau să traverseze Reșița mai rapid.
Atenție - între timp, funicularul s-a degradat foarte mult. Nu recomandăm sub nicio formă perpetuarea acestor practici de traversare a lui, care pot fi fatale.
Priveliște de pe grinda cheson a funicularului de calcar care face legătura între dealuri | Sursă foto: Marius Vasile
“Ne agățam și ne urcam în vagoneți și după ce treceam dealul, când eram mai aproape de pământ, săream jos” Ștefan, locuitor din Mociur
În toți aniI de când s-a oprit din funcțiune, funicularul a rămas un loc de provocări pentru adolescenții orașului, chiar dacă acum nu se mai agață de corfe. Cine are curaj să se întindă pe plasă? Cine traversează tot podul pe cheson? Cine intră în interiorul chesonului? Deși a fost construit pentru industrie, funicularul tot atrage oamenii în jurul său.
Tineri cu aparate de filmat pe pilonii funicularului de aglomerat | Sursă: Arhiva Palatul Copiilor Reșița