Aglomeratorul - oficial Fabrica de Aglomerare a Minereurilor- a fost pus în funcțiune în 1962 ca sector de producție al Combinatului Siderurgic Reșița. A fost amplasat în situl unde astăzi găsim Parcul Industrial Valea Țerovei, foarte aproape de stația de descărcare a funicularului. Acolo se stoca calcar, se toca într-un praf fin, sau se amesteca împreună cu alte componente pentru a face diverse materiale necesare siderurgiei- de exemplu aglomeratul autofondant.
Funicularul era în administrația Aglomeratorului, așadar tot acolo se aflau birourile administrative și atelierul echipei de întreținere. Condițiile de muncă pe acel sit erau extrem de grele, deci nu era o veste foarte bună pentru angajații funicularului. Un fost angajat descrie Aglomeratorul așa:
“Mizeria era de nedescris. Era praf că se sortau toate minereurile, și le făceai praf cernându-le. Dacă bătea vântul nu vedeai nimic, erau exhaustoare dar nu făceau față. Băteau clopotele de anul nou și noi eram sus, descărcam minereuri reci ca osul. Zavura venea pentru producerea aglomeratului de minereuri prăfoase, dar unele se făceau la granulație mai mare. Lumea făcea silicoză, vă dați seama. Ne trimiteau câte 15 zile pe an la sanatoriu. Din cauza prafului am avut maiștrii care nu și-au luat pensia niciodată. M-am bucurat că am scăpat. Dimineața la birou, cu geamul închis cu tot, desenam cu degetul pe birou de praf. Îți betona plămânii.”
Activitatea Fabricii de Aglomerare a fost stopată în 1991, simultan cu închiderea furnalelor.
Fabrica de var era un sector de producție al secției
Aglomerator, ce ținea de Combinatul Siderurgic Reșița. Aceasta a fost
inaugurată în 1964, când a fost pus în funcțiune primul dintre cele trei
cuptoare. Varul metalurgic era necesar producției de oțel deci avea
multe întrebuințări- era folosit inclusiv la Platforma Industrială
Mociur care îi era vecină. Capacitatea de producție a fabricii de var a
fost proiectată spre a crește în timp în linie cu proiecțiile de
creștere ale producției de oțel. Așadar, un al doilea cuptor a fost pus
în funcțiune în 1968.
Fabrica de var când încă era în funcțiune vs. astăzi | Sursă: Ioan Mato (sus) și Marius Vasile (jos)
Cândva a mai existat un funicular, asemenea celui de calcar, dar al cărui rol era de a transporta aglomeratul de la Fabrica de aglomerare către furnal, astfel completând o bucată din circuitul calcarului în industria siderurgică.
Funicularul de aglomerat a fost pus în funcțiune în 1966 și avea o lungime de 1200 m care traversa Dealul Crucii. Ajunse la furnal, corfele intrau într-o stație de primire mecanizată prin care alimentau direct silozurile furnalelor. După ‘91, acest funicular a fost dezasamblat și trimis la fiare vechi.
Fete cu aparate de filmat pe Dealu Crucii; în spatele lor, corfele funicularului de aglomerat sunt descărcate la furnal. | Sursă: Arhiva Palatul Copiilor Reșița