S-a construit un nou baraj pentru a construi și hidrocentrala Länd în anii 1903-1905 întrucât canalele se puteau folosi nu doar pentru transportul lemnelor ci și pentru producția energiei electrice. Unde înainte se adunau lemnele venite de pe deal, acuma se transforma energia din căderea apei în energie electrică pentru orașul Reșița și industria sa.
"Länd, vine din germană, așa se cheamă tot cartierul de acolo. Vine din termenul german anlanden care înseamnă a scoate la mână.
Pentru că până acolo veneau lemnele pe apă și acolo erau scoase la mal, din Bârzavă. (...) Buștenii erau opriți, scoși din apă, puși în niște stive la uscat. Apa era lăsată să treacă. Dar rămâneau doar buștenii acolo ca să poată fi scoși din apă.”
(Mircea Rusnac)
După Primul Război Mondial, s-a schimbat denumirea și centrala Länd a primit denumirea de „Centrala Grebla”.
„(Centrala) a fost una dintre cele mai moderne din Europa pentru acele timpuri.”
(Kuhlhanek 2011: 80)
Două sute de metri mai sus de centrala Grebla a fost construit castelul de apă de pe Ranchina. De acolo, apa cădea prin trei conducte pentru a opera cele trei turbine din hidrocentrală.
Centrala a fost renovată de noul proprietar CEZ în 2013 și se folosește până în ziua de azi pentru producția energiei electrice.