aprilie 2025
“Reșița Industrial Heritage Lab” este o școală de vară interdisiplinară dedicată patrimoniului industrial, organizată de MKBT și Atelierul Non-Formal de Planificare Spațială, sub egida Reșița 250 Lab*.
Timp de 8 zile, studenți din ani terminali sau tineri practicieni din domeniile arhitectură, restaurare, peisagistică, urbanism și planificare teritorială, vor colabora sub îndrumarea unui grup de lectori și practicieni pentru a propune scenarii de conversie funcțională a Furnalului nr. 2. Furnalul, monument istoric de interes național, este cel mai impunător obiectiv de patrimoniul industrial al Reșiței, simbol al celor peste 250 de ani de industrie siderurgică a orașului.
Ce vom face?
Vizite pe teren, discuții și lucru aplicat, care vor aborda întregul parcurs de la decodificarea contextului istoric, cultural, tehnologic și social al unui sit de patrimoniu industrial către posibilitățile pe care acesta le oferă la nivel de obiect de arhitectură și rol simbolic într-o comunitate în transformare.
Vom fi ghidați în acest proces de învățare de invitați din mediul academic și profesional specializați în patrimoniu industrial, antropologie, planificare și regenerare urbană și inginerie – o listă a îndrumătorilor confirmați până acum este disponibilă aici (listă în proces de actualizare cu noi confirmări)
În urma acestor sesiuni de învățare și descoperire, participanții vor creiona viziuni și scenarii de conversie funcțională și deschidere către public a furnalului. Aceste scenarii vor fi prezentate de către participanți reprezentanților comunității locale în cadrul Street Delivery Reșița, un eveniment cultural în stradă, care va avea loc între 1-3 august.
Pe cine căutăm?
Studenți din ani terminali sau tineri practicieni (care au încheiat studiile acum cel mult 4 ani) din domeniile arhitectură, restaurare, peisagistică, urbanism și planificare teritorială, cu cetățenie română sau moldovenească.
Vom prioritiza:
Ce oferim?
Interesat?
Te integrezi în profilul aplicantului și esti interesat să participi? Completează formularul de înscriere până la data de 30 aprilie, orele 12.00. Rezultatele vor fi anunțate pe mail, până în 12 mai.
În funcție de numărul aplicațiilor primite, vom include și o etapă de preselecție constând în interviuri individuale desfășurate online.
Detalii logistice suplimentare și condiții de participare.
Participarea la Școala de Vară este gratuită, iar cazarea și masa sunt asigurate de organizatori, astfel: cazare în regim partajat – 2-3 studenți/cameră cu baie proprie, acoperirea a 3 mese/zi pe durata 26 iulie – 2 august.
Participanții își vor acoperi cu resurse proprii cheltuielile de transport către și de la Reșița. Dacă transportul prezintă costuri prohibitive, te rugăm să ne scrii, putem acoperi un număr limitat de burse de transport.
Participarea la Școala de vară este condiționată de disponibilitatea pentru:
Adresă de contact pentru mai multe informații
eduard.moisac@mkbt.ro
Despre organizatori
MKBT (Make Better)
MKBT este o organizație dedicată cercetării și practicii regenerării urbane în România, cu misiunea de a revitaliza comunități, lucrând în special cu orașe afectate de declin demografic și restructurare economică. În acest scop, MKBT propune și coordonează procese de regenerare urbană, lucrând sistemic și interdisciplinar, în parteneriat cu autorități publice, ONG-uri, operatori culturali și grupuri de inițiativă locale. MKBT lucrează în Reșița din 2016, punând bazele unui ecosistem de acțiune în jurul revitalizării patrimoniului industrial al orașului. Un parcurs al activității lor în Reșița pe această temă este disponibil pe www.muzeulvirtualresita.ro.
ANF. Atelierul non-formal de planificare spațială Timișoara
Atelierul non-formal de planificare spațială Timișoara este o inițiativă de coagulare a preocupărilor din domeniul mai larg al urbanismului și amenajării teritoriului într-un sistem funcțional de învățare și operare în planificarea spațială. ANF își propune să devină o alternativă non-formală la procedurile uzuale privind formarea profesională în domeniul planificării spațiale. Totodată, ANF își propune să ofere o metodă de operare centrată pe impactul pozitiv asupra teritoriului, aplicabilă la diferite scări și în diverse contexte în vederea îmbunătățirii calității mediului construit și, astfel, a calității vieții în comunitate.
--
Școala de vară „Reșița Industrial Heritage Lab” este parte din proiectul „Strângem rândurile în jurul ultimului furnal”, proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România, prin timbrul de arhitectură, și The King’s Foundation, cu cofinanțare de la Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Reșița.
Școala de vară este organizată sub umbrela Reșița 250 Lab - laboratorul de inovare urbană inițiat în 2023 de MKBT, care acționează drept catalizator al unui ecosistem de co-creare, testare și implementare de acțiuni de regenerare urbană în Reșița.