Reșița este centrul urban al Banatului Montan, un oras de dimensiuni medii, în declin, cu un trecut industrial remarcabil: 250 de ani de industrie siderurgică și produse derivate, cum ar fi locomotive, utilaje mari, turbine etc.
Declinul accentuat al Reșiței s-a desfășurat recent și a fost determinat de factori clari. Orașul și-a pierdut o mare parte din industria grea și peste 25k de locuri de muncă în perioada ‘90-’00, într-o tranziție dureroasă și bruscă de la un regim autoritar comunist și o economie planificată și controlată central la concurența globală și piețele libere. În consecință, cazul Reșiței reflectă provocările particulare ale orașelor post-socialiste ale Europei de Est care tranzitează către economiile de piață și care suferă modificări profunde în țesutul social. Dintre aceste orașe, Reșița a înregistrat unul dintre cel mai abrupte restructurări economice și declinuri demografice, ceea ce a condus, în rândul populației rămase, la încredere redusă, apatie civică, demoralizare și cinism.
O altă provocare a orașului este starea fizică a fondului său construit: sit-urile industriale abandonate ocupă suprafețe mari din oraș, fostele colonii muncitorești sunt în stare avansată de degradare și constituie în prezent pungi de sărăcie urbană.
Într-o notă pozitivă, Reșița:
are una din cele mai performante administrații locale - un factor determinant puternic și predictor al perspectivelor locale de dezvoltare.
deși încă relativ izolată, este poziționată într-o zonă naturală bogată, ceea ce îi crește atractivitatea pentru o categorie de rezidenți dedicați, iubitorii de natură și viața urbană cu ritm lent.
reprezintă pentru patrimoniul românesc ceea reprezintă fostele orașe industriale Glasgow, Bilbao etc. pentru Europa de Vest: abundența de clădiri foste industriale nefolosite include o serie cu valoare arhitecturală ridicată și recunoscută internațional, precum Furnalul TMK sau sistemul de amenajări hidrotehnice. Acestea reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea Reșiței.
Pe măsură ce orașul trece prin investiții publice majore pentru îmbunătățirea infrastructurii de bază, considerăm că este nevoie de eforturi sistematice pentru a stimula inovația, creativitatea și noi viziuni în ceea ce privește celelalte straturi ale renașterii orașului: capitalul său social, identitatea și mândria locală, sistemul productiv și calitatea vieții.