Toată lumea este invitată la acțiunea comunitară de ecologizare organizată MKBT, Bike Attack, Nevo Parudimos și We Wilder.
Loc de întâlnire: Sub funicular în Parcul Cărășana, lângă panoul metalic cu harta traseelor in jurul Reșiței.
Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi
26-28 iulie 2024
Sub Funicular, în Centrul Civic
Între 26-28 iulie 2024, Reșița găzduiește în premieră Street Delivery și UrbanEye Film Festival! Sub egida Reșița 250LAB, evenimentul e organizat de MKBT împreună cu Asociația Arta în Dialog, în parteneriat cu Fundația Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, We Wilder, Bike Attack, D. Proiect + Asociatia Encore, Dash Film SRL, De-a arhitectura, Salonul de Artă și Industrie, Urban Up.
Fantasticul Funicular e un prilej să aducem comunitatea reșițeană în jurul celei mai emblematice structuri de patrimoniu industrial a orașului, înainte să intre în șantierul de restaurare și conversie spre o nouă funcțiune: o nouă axă de mobilitate (pietonală și de ciclism) care va conecta centrul orașului de dealurile dimprejur.
Sub formatul Street Delivery, organizăm tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri și copii, intervenții ghidate de artiști din toată țara, expoziții și dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate, co-guvernanță, etc.
Festivalul de Film UrbanEye, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului, va aduce o serie de proiecții de film în aer liber în zona pietonală a Centrului Civic, tururi ghidate în zona industrială, precum și un program bogat de evenimente dedicat copiilor și tinerilor. Programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectură, precum și un spectacol de educație urbană cu ajutorul muzicii. Tinerilor și adolescenților le este dedicat un atelier de patrimoniu și explorare urbană prin film.
Programul pentru zilele 26, 26, 28 iulie se află un pic mai jos!
──────────────────────────────────────────
>> Despre Funicular
Funicularul e poate cea mai emblematică structură de patrimoniu industrial din Reșița. A fost construit între 1963-1964 și trece fix peste centrul orașului, sub forma unui pod metalic înalt de 30m și lung de 500m. Funicularul transporta calcar de la carierele de piatră din sudul orașului, spre fabrica de var din situl industrial Mociur, pe un traseul de peste 3km care traversează dealuri și zone locuite ale orașului. Primăria Reșița a achiziționat funicularul în 2018 și a pregătit, între 2021-2023, un proiect tehnic de conversie funcțională a funicularului din structură industrială într-o nouă axă pietonală și de ciclism care va conecta centrul orașului de dealurile dimprejur (aici, detalii despre proiectul de conversie coordonat de D-Proiect: https://www.dproiect.ro/funicular.html). În 2024, Primăria Reșița va depune acest proiect spre finanțare cu fonduri europene pe axa New European Bauhaus.
>> Ce este „Street Delivery”?
Street Delivery este o inițiativă civică de recuperare a spațiului public și de imaginare a unor orașe mai prietenoase cu oamenii pornită la București în 2006 de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, un proiect strategic OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură, replicat în țară de ONG-uri și grupuri de inițiativă locale; în 2024, Reșița se alătură altor 10 orașe care vor găzdui evenimente Street Delivery. Citește mai multe despre Street Delivery aici: www.street.delivery
>> Ce este „UrbanEye”?
Festivalul de Film UrbanEye reunește activități complementare care promovează abordarea temelor despre oraș și viața urbană prin intermediul filmului. Scopul este de a conștientiza și dezbate subiecte de actualitate legate de mediul construit care, în mod direct sau indirect, ne influențează viața de zi cu zi. UrbanEye înseamnă, de asemenea, și serile de filme, organizate în țară, de-a lungul anului. Mai multe detalii pe www.urbaneye.ro.
__
Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu co-cofinanțare din partea Primăriei Reșița, și este implementat de MKBT și Asociația Arta în Dialog, alături de partenerii Muzeul Cineastului Amator, Fundația Comunitară Banatul Montan, We Wilder, Bike Attack și D Proiect, Asociația Encore, Dash Film SRL, De-a arhitectura, Salonul de Arta si Industrie, Urban Up.
Proiectul, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.