iunie 2024
Colega noastră, Marina Batog, a participat la început de iunie la o vizită de studiu în Amsterdam, explorând extraordinarele muzee ale orașului și, mai ales, beneficiind de o interacțiune directă cu cei din spatele Rijksmuseum Studio și Rijksmuseum Stories.
Câteva gânduri și idei cu relevanță și pentru Muzeul Virtual Reșița:
• Rijksmuseum Studio este o arhivă digitală deschisă complet publicului. În sensul că oricine poate explora, vizualiza până la un grad de detaliu de neimaginat, downloada și utiliza, după propriile idei, imaginea respectivă. Explorați aici o mostră din cele 600.000 (!) imagini cu opere de artă ale muzeului disponibile online.
• Utilizatorii își pot crea propriile colecții de imagini – facilitate a platformei inspirată, după cum singuri au precizat, de Pinterest. Și tot utilizatorii sunt încurajați să reutilizeze, în scop creativ, imaginile astfel puse la dispoziție în produse de design propriu – haine imprimate, ceramică, tatuaje, colaje pentru mașini, huse de telefoane orice. Astfel, arta din Rijksmuseum este disponibilă oricui, oriunde – cu o singură excepție, constând în opere ale artiștilor contemporani. De ce au făcut asta? Citat aproximativ – într-o eră a AI, ei consideră că valoarea unei imagini scade către 0, și contează mai mult ce faci cu acea imagine, vizibilitatea și reputația pe care o ai ca instituție. În plus, se consideră a fi o instituție publică, de interes public (deși finanțarea le este aprox o treime din fonduri publice, complementară de încă o treime din sponsorizări, și o treime din venituri proprii din bilete și altele), având ca misiune primordială promovarea și popularizarea artei.
• Rikjsmuseum Stories sunt „expoziții virtuale” asociate celor fizice, care aduc în față informații în plus, îmbogățind experiența de vizitare. S-au dovedit a avea o rată de conversie foarte mare – aproape 40% din vizitatorii unei astfel de expoziții fizice au declarat că au explorat în prealabil expoziția virtuală. În plus, au crescut foarte mult timpul petrecut pe site.
• În spatele acestor platforme e o echipă întreagă, mixtă, la intersecția între curatori, istorici de artă și ingineri software. Și mai ales un efort imens, sistemic, inițiat în 2006-2007, de digitalizare a întregii colecții de artefacte a muzeului, constând în peste 1.000.000 de artefacte. Până în prezent, s-au digitalizat peste 95% din această colecție.
Am participat la această vizită la invitația Liviei Magina, Director al Muzeului Banatului Montan, Mirela Bârz, Director al Muzeului Maramureșan, Bianca Bălșan, Director al Muzeului de Artă din Brașov, Alexandru Chituță, Director al Muzeului Național Brukenthal și Dragos Neamu. Pe lângă Rijksmusem, am vizitat și Muzeul Amsterdam, cel dedicat dezvoltării orașului, Muzeul NXT, de arte digitale, și Muzeul de Științe Nemo - de acestea povestim cu altă ocazie.
Vizita de studiu a fost posibilă cu sprijinul Muzeului Banatului Montan, fiind organizată în cadrul proiectului MBM Creativ, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.