noiembrie 2021
Șase panouri informative despre istoria unor locuri și clădiri emblematice din Reșița au fost amplasate în diferite cartiere din oraș. Ca mod de recuperare a memoriei orașului, ne-am propus să spunem povestea unor obiective și clădiri cu istorie printr-o instalație de 6 panouri cu fotografii de arhivă și informații utile, amplasate în mai multe cartiere.
Panourile sunt dispuse după cum urmează:
Din informațiile de pe panouri, poți afla că Vila Koch, de exemplu, în care este sediul Casei Corpului Didactic în prezent și unde anterior a fost Restaurantul Cărășana, e singura clădire care a supraviețuit demolărilor din anii 1980 dintr-un cartier dezvoltat la sfârșitul sec. XIX în zonă. Despre casele din Rândurile I-IV din Dealul Crucii și cele de pe str. Țerovei se spune că ar fi cele mai vechi din oraș. Sau poți afla mai multe informații despre furnicularul care traversează orașul la o înălțime de 30 m, construit în 1964 pentru a facilita transportul de calcar din cariera Doman către uzine.
Tot din dorința de a face cunoscute locurile emblematice și poveștile transformării Reșiței, am organizat și o serie de tururi tematice pentru turiști, locuitori și tinerii. Tururile s-au desfășurat în datele de 4 și 5 noiembrie 2021 urmând aceste două trasee.
▪️ JOI 4 nov, traseul: plecare din fața Universității „Eftimie Murgu” / Piața Traian Vuia – Piața 1 Decembrie – Vila Koch – Pod Vama – Libertății – Romanilor – Victoriei – Mihai Viteazu – Someș – Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” – Muzeu
▪️ VINERI 5 nov, traseul: plecare de la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” – Piața Daicoviciu – pasaj – Rândul 1 – strada Feroviarilor – Canalului – Parcului – M. Kogălniceanu – Teilor – pod metalic – Stavila
Plimbările au durat aproximativ 2 ore și au fost ghidate de de Bogdan Suditu, geograf și membru al echipei MKBT: Make Better, și Andrei Bălbărău, fondator Muzeul Cineastului Amator.
Inițiativa amplasarăii panourilor mai sus menționate precum și plimbările tematice fac parte din proiectul Muzeul Virtual Reșița 250+, o platformă care pune în lumină poveștile devenirii cartierelor și industriei orașului. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primaria Resita. Parteneri: Arhiva de Imagine (ce ține de Muzeul Național al Țăranului Român) și Muzeul Cineastului Amator.
Fotografii de Ioana Ciolea.