Inițiative locale

Muzeul Cineastului Amator

Cultură

Inițiativă civică

Muzeul Cineastului Amator, reprezintă atât pe plan local, dar și la nivel național, un obiectiv unic, menit să promoveze munca cineaștilor amatori. De la inaugurarea lui, în 2014, muzeul a oferit cineamatorilor o modalitate prin care activitățile și filmele realizate de cineamatori să fie mediatizate. Astfel, muzeul este implicat activ în salvarea, digitalizarea și promovarea online atât a filmelor realizate la Reșița, cât și la nivel național.

Activitatea Muzeului nu s-a limitat doar la filme realizate pe peliculă. Muzeul oferă, gratuit, posibilitatea cetățenilor care dețin negative fotografice de a realiza o copie digitală a negativelor. De asemenea, activitatea muzeului s-a diversificat și în direcția de colectare și depozitare de diferite piese ce țin de istoria orașului (ex. fușăraie) și care au ajuns la muzeu prin donațiile cetățenilor. Astfel, aceste obiecte au o șansă în plus de a fi expuse în cadrul unei colecții permanente.

În prezent, filmele realizate de cineamatorii reșițeni constituie o arhivă bogată de filme, ce poate să fie consultată în mediul online. Reșița ar putea fi, poate după București, orașul cel mai bine documentat din prisma filmelor de cineamatori.

fb.com/muzuelcineastuluiamator

Centru de Tineret Mansarda - Centru de Voluntariat Reșița

Educație

Asociație

Centrul de Voluntariat Reșița și-a început activitatea în 2005 ca un parteneriat între ONG-uri și instituții publice din comunitatea noastră: Fundația Activitate pentru Resurse Umane și Dezvoltare Durabilă, Consiliul Municipiului Reșița, Asociația Cogito, Bike Attack și Asociația Egalitate. În 2006 a devenit legal un ONG și a început să lucreze independent.

Centrul de Voluntariat joacă un rol de intermediar între organizațiile din Reșița, nevoia de voluntari și dorința și disponibilitatea oamenilor pentru voluntariat în comunitate. În același timp, centrul sprijină și promovează recunoașterea valorii voluntariatului în cadrul comunității. Astfel, obiectivele noastre sunt promovarea educației nonformale prin munca de voluntariat și sprijinirea capacității ONG-urilor de a oferi servicii de voluntariat în comunitate. Centrul adună și gestionează atât resursele locale de voluntariat și își inițiază propriile activități sau sprijină inițiativele voluntarilor.

Mansarda este și un spațiu fizic, un loc în care copiii și tinerii se adună pentru activități educativ recreaționale, precum ateliere de manufactură (bijuterii, ornamente de sărbători, ceramică, turtă dulce, design 3D, design de produs) ateliere de scriere (caligrafie, jurnalism pentru cei tineri), ateliere de desen, lecții urbane și multe altele.

Bike Attack

Sport

Asociație

Asociația Bike Attack este o organizație care promovează activitățile în aer liber și educația nonformală în domeniul protecției mediului înconjurător.

În aprilie 2003, un grup de tineri resiteni iubitori de natura si bicicleta a vrut sa facă ceva pentru comunitatea în care trăiau. Au realizat ca au nevoie de un cadru organizat în care să-și pună în practica ideile și la o intalnire la bere au ales un nume deloc obișnuit pentru acele vremuri: asociatia Bike Attack.

Astăzi, Bike Attack este organizatorul unuia dintre cele mai vechi maratoane Mountain Bike din țară, Banat Mountain Bike Maraton, cu 9 ediții de concurs și mii de participanți. De asemenea, Bike Attack este organizatorul primului concurs enduro MTB din Romania METAL Enduro. In 2014, METAL Enduro a fost primul Campionat Național al României la această categorie. În 2018, METAL Enduro a fost primul eveniment din România care a devenit etapa de calificare pentru Enduro World Series.

Primăria Municipiului Reșița

Oraș

Administrație publică

Începând din 2016, Primăria Municipiuui Reșița a demarat mai multe proiecte de regenerare urbană, majoritatea finanțate din fonduri structurale UE, cu un buget de peste 60 milioane de euro. De asemenea, Primăria a fost implicată în proiecte transfrontaliere cu Serbia însumând aproximativ 4 milioane de euro, proiecte Europe for Citizens în domenii precum cultura pentru integrare socială, turism sustenabil etc. Municipiul Reșița implementează în prezent CINEMA – Creative Industries for New Urban Economies in the Danube Region, un proiect care vizează promovarea regenerării urbane prin colaborarea cu industriile creative, finanțat prin Programul Transnațional Dunărea.

În 2021, Reșița celebrează 250 de ani de industrie metalurgică. În contextul transformărilor economice locale și globale, Reșița își dorește să fie pionier în regenerare și dezvoltare urbană sustenabilă.